Yaralar, açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Açık yaralar, vücut bütünlüğünün bozulduğu ve dış ortamla temasın olduğu kanamalı yaralardır. Birçok türleri vardır kesikler, yırtıklar, delinmeler, sıyrıklar ve mermi yaraları gibi. Kapalı yaralar vücut bütünlüğü bozulmasa da dokuların zarar gördüğü, kanın vücudun değil dolaşım sisteminin dışına çıktığı yaralanmalardır. Deri altında çürük ya da ödem gibi görünebilirler ya da dışardan bir belirti vermezler.
İnsan vücuduna dıştan yapılan etkilerin meydana getirdiği sınırlı tahribat yara olarak tanımlanır. Ameliyat kesisi, trafik, endüstri kazaları yara meydana getiren dış etkilerdir. Deri ve doku bütünlüğünün bozulması, kanama, şekil bozukluğu, organda işlev bozukluğu ve ağrı belirtilerine göre yaraların teşhisi ve lokalizasyonları yapılır.
Yaralar ağırlık derecesine göre, basit yüzeysel yaralar, hafif yaralar ve ağır yaralar olarak üçe ayrılır. Dış görüntüsüne göre sıyrık, bere, ezik, yırtık, yarık, kesik, delinme, yanık, haşlanma, nekroz diye isimlendirilir.
Basit bir yaranın düzelmesi sırasında önce küçük damarlar genişler, kapiller damar duvarının geçirgenliği artar, serum ve lökositler yaralı sahaya geçer. Yara kenarında teşekkül eden fibrin ağı sadece o bölgeyi örtmekle kalmaz, aynı zamanda açılmış olan küçük kan damarlarını da tıkayarak kanamanın durmasına yardım eder. Fibrinin büzülme kabiliyeti ve kuvveti yara kenarlarını birbirine yaklaştırır. Zamanla yara kenarlarında bulunan bağ dokusu hücreleri çoğalırlar ve fibrin ağının üzerine yerleşirler. Enzim faaliyetiyle fibrin kollejene döner ve nedbe dokusu teşekkül ederek yara kapanır (primer yara iyileşmesi). Kendiliğinden kapanmayan yaralar ise tıbbi müdahale gerektirir (sekonder yara iyileşmesi).
Cerrahide ameliyat kesisi ile meydana gelmiş olan yara, tekrar dikilerek, yara kenarları karşı karşıya getirilir. Tıpta buna perprimum yara iyileşmesi denir. Böyle yaralarda dikişler yedinci günde alınır. Bazı yaralarda yara kenarları herhangi bir sebeple ayrı kalabilir. Bunlarda yara dibinde tamirat başlar, doku teşekkül ederek yara kenarları büzülür. Böylece yara dokusu yarayı kapatır. Bu tip yara iyileşmesine persekundum tipi denir. Trafik, endüstri kazaları, harp yaraları bu tip yaralar olup çok kirlidir. Cerrahi kliniklerine çoğu zaman geç ulaşırlar. Doku kötü durumda olup çoğu zaman içinde yabancı cisimler vardır. İlk yardım sürecinde uygulanan çok sıkı sargı, bandaj nedeniyle yaranın dolaşımının bozulması, beslenme bozukluğu, vücutta aşırı sıvı kaybı, açlık, karaciğer sirozu, kanda fibrinojen ve albümin azlığı ve immun sistemi baskılayan hastalıklar yaranın iyileşmesinde gecikmeye sebep olur.
Çeşitli sebeplerden dolayı vücut üzerinde oluşan bir çok yara tedavi edilmezse ileride sistemik sorunlara, kalıcı izlere zemin hazırlayabilir, kontraktürler nedeniyle hareket bozukluklarına neden olabilir. Bu yüzden hem sağlık ve hem de eski cilt yapısı için yanık-yara tedavisi çok önemli bir konuma sahiptir.
Yaralar, vücudun dış etkenlere karşı koruyucu tabakası olan cildin zarar görmesi sonucu meydana gelir. Deri, cildin dış tabakasıdır ve epidermis ve dermis adı verilen iki katmandan oluşur. Yaralar, genellikle derinin bu katmanlarına zarar verilmesi sonucu oluşur. Yaraların türleri ve ciddiyeti çeşitlilik gösterebilir.
Yara Tedavi İçin Anahtar Kelimeler
NPWT, Negatif Basınçlı Yara Tedavisi, Yara İyileştirme, Medikal Vakum Tedavisi, Yara Bakımı, Yara Tedavisi, Bası Yaraları, Diyabetik Ayak Ülserleri, Cerrahi Yaralar, Yanık Tedavisi, NPWT Tedavisi, Yara İyileştirme Yöntemleri, Tıbbi Vakum Tedavisi, Yara Tedavi Yöntemleri, Yara Bakımı Teknikleri, Cilt Yaraları, Medikal Tedaviler, Diyabetik Ayak Bakımı, Cerrahi Sonrası Bakım, Medikal Vakum Teknolojileri, NPWT Sistemi, Vakum Yardımlı Yara İyileştirme, Vakum Basıncı Ayarı, Drenaj Sistemi, Pozitif Basınçlı Yara Tedavisi, Vakum Pompası, Yara Yüzeyi Temizliği, Filtre Sistemleri, Yara Dolgu Malzemeleri, Vakum Deri Kaplaması, Tedavi Protokolleri, NPWT Uygulama Teknikleri, Yara İyileşme Hızlandırıcılar, Negatif Basınçlı Yara Terapisi, Basınç Dalgaları, Doku Regenerasyonu, Yara Doku Analizi, Yara Kanaması Kontrolü, Vakum Emiş Teknolojisi,Yara Örtüsü Sızdırmazlığı